Christian Coachman besøker Nordic Dental Summit

Hvordan ser fremtidens tannhelse ut? Hvilken rolle spiller digitale verktøy og ny teknologi i det daglige kliniske arbeidet? Med disse spørsmålene som utgangspunkt samles tannhelseinteresserte fra hele Norden i november på Hjortviken Country Club til den aller første Nordic Dental Summit, en ny kongress der digital innovasjon og fellesskap møtes på en helt ny måte, og som etter planen skal arrangeres på ulike steder rundt om i Norden hvert år. Blant deltakerne finner vi flere kjente navn, blant annet den internasjonalt anerkjente Christian Coachman.

Bak arrangementet står et team med både klinisk og teknologisk forankring, som ønsker å skape noe mer enn en tradisjonell konferanse. Fokus ligger på å samle fagpersoner som er nysgjerrige på digitale arbeidsflyter, smartere planlegging og den voksende sammenhengen mellom munnhelse og allmennhelse – kombinert med praktiske hands-on-økter, sosialt samvær og festlig stemning – alt på et hyggelig sted, nemlig det flotte Hjortviken like utenfor Göteborg.

En av foredragsholderne som deltar er Christian Coachman, grunnlegger av Digital Smile Design og opphavsmann til metodikken som i dag brukes av tusenvis av tannleger verden over. Coachman er tannlege i sjette generasjon fra Brasil, med en unik bakgrunn som både tanntekniker og tannlege, utdannet ved det prestisjefylte Universidade de São Paulo. Han er medlem i de estetiske tannlegeakademiene i Brasil, Europa og USA – og er den eneste tannlegen i verden som er valgt inn i alle tre.

Coachman er dessuten en internasjonalt anerkjent foredragsholder og en kjent stemme innen tannhelseverdenen. Over 100 000 personer følger ham på Instagram for daglig inspirasjon, innsikt og kunnskap om bransjens utvikling. I et intervju via videolink forteller han hva man kan forvente av arrangementet, hva han tenker om Nordic Dental Summit, og deler sine tanker om å få besøke Norden igjen.

«Jeg mener at alle tannleger i Norden fortjener å ha et arrangement på dette nivået, og jeg vet at det dere organiserer holder et utrolig høyt nivå – både når det gjelder erfaring og stedet som er valgt.»

Fortell litt om hvordan du tenkte da du sammen med organisasjonen satte sammen programmet og valgte ut foredragsholderne?

– Først og fremst vil jeg bare si at jeg er utrolig glad og beæret over å få sette sammen dette programmet sammen med dere, og veldig glad for at dere har klart å samle så mange dyktige personer som driver dette arrangementet fremover. Jeg mener at alle tannleger i Norden fortjener å ha et arrangement på dette nivået, og jeg vet at det dere organiserer er svært gjennomtenkt – både når det gjelder erfaringen og stedet som er valgt. Jeg er overbevist om at vi kommer til å få det utrolig gøy!

– For min del har jeg hatt muligheten til å invitere noen av de foredragsholderne jeg beundrer aller mest. Brødrene Agnini er sannsynligvis blant de beste foredragsholderne innen moderne tannbehandling, og holder foredrag verden over om digitale arbeidsflyter. I tillegg får vi med oss Sebastjan Varljen, som er svært dyktig innen funksjonell tannbehandling. Foredragene hans er fantastiske, og jeg vet at hans tema er høyst aktuelt i Norden, hvor funksjonalitet har vært verdsatt i mange år.

– Vi har også med oss en god venn av meg, Ângelo Raphael Coelho, som både er tannlege og labekspert. Han leder laboratoriet til Digital Smile Design og har blitt en anerkjent ekspert på alt som handler om digitale restaureringsprosesser. Oppsummert er dette et arrangement som dekker alle hovedområdene man trenger for å bli en mer moderne tannlege.

Christian Coachman via videolink

Og ditt fagområde som du kommer til å fokusere litt ekstra på, kan du fortelle om det?

– Jeg kommer til å åpne arrangementet, og mitt område vil være mer konseptuelt: Hvor er vi på vei? Hva må vi forstå når det gjelder alle endringene som skjer? Hvordan skybasert kommunikasjon og AI-teknologi endrer måten vi driver klinikkene våre på. Hvilke konsepter må vi omfavne for ikke å bli hengende etter? Hvordan forbedrer vi kommunikasjonen med laboratoriene våre? Og hvordan skaper vi en ideell avatar av pasientene våre for å kunne bruke data til å gi dem bedre behandling?

– Jeg kommer også til å snakke om de vanligste feilene vi gjør i relasjon til laboratoriene – feil som virkelig påvirker effektiviteten vår negativt. Jeg driver nå et digitalt laboratorium, og i møtet med mange tannleger ser jeg tydelig hvor flaskehalsene oppstår, og hvor mye tid som går tapt – selv når vi samarbeider med de aller beste laboratoriene. Det finnes spesifikke feil vi gjentar igjen og igjen, og som virkelig skader både effektivitet og produktivitet. Derfor vil jeg legge stor vekt på moderne kommunikasjon for å kunne overvinne disse flaskehalsene.

«Teknologi gir resultater først når den har blitt det nye normale, når den føles naturlig. Akkurat som alt annet i livet.»

Du foreleser jo mye over hele verden, ville du si at tannteknikere bruker teknikkene, men har vanskeligheter med å sette sammen og virkelig forstå hele kjeden i pasientavatar og bruke alle deler fullt ut?

– Når det gjelder teknologi og tilpasning følger det noen utfordringer med, blant annet å bli overveldet av mange forskjellige alternativer. Utfordringen ligger i å velge riktig teknologi. En annen utfordring er å overbevise og få hele personalet til å bruke teknologien. Og som om ikke det var nok, må teknologien også brukes på en måte som ikke øker stresset for kollegaene når de skal lære noe nytt, men heller bidra til å redusere stress.

Teknologi gir resultater først når den har blitt det nye normale, når den føles naturlig. Akkurat som alt annet i livet.

– De fleste tannleger befinner seg i en gråsone mellom å ikke bruke teknologien i det hele tatt og å gjøre det perfekt. Det handler om en læringskurve hvor det ikke bare gjelder å kjøpe teknologien, men også å komme forbi de andre utfordringene. Det gjelder ikke bare individet, men hele arbeidsgruppen, noe som kan være en minst like stor utfordring.

– Det finnes mange faktorer å forstå for å gå fra analog til digital. Individuelle systemer kan være enkle å bruke, men den virkelige styrken ligger i å ikke bruke dem isolert, men å skape et komplett system og arbeidsflyt. I tillegg må det gjøres så smidig og sømløst som mulig, noe vi ikke lærer på tannlegeutdanningen, men som vi må lære oss i etterkant.

Du er jo veldig unik på mange måter, du er både tanntekniker og tannlege og kan bruke begge dine erfaringer. At begge profesjonene møtes burde man kanskje gjøre litt oftere på samlinger?

– Ja, mye mer! Jeg er veldig glad for at arrangementet retter seg mot både tannleger og tannteknikere. Ifølge meg er det eneste måten å komme videre på. Jeg håper virkelig at nordiske tannteknikere og labeiere deltar, for moderne tannpleie trenger tannteknikere mer enn noen gang tidligere. Vi har alltid forstått betydningen av en god tanntekniker, men digital teknologi gjør den rollen enda viktigere, ikke mindre. Jeg pleier å si at det er umulig å drive moderne tannpleie uten et moderne labsamarbeid. Umulig.

– Tannlegene må forstå hvor viktig dette er, men tannteknikerne må også innse verdien av å delta på for eksempel Nordic Dental Summit. Det er ikke optimalt å ha arrangementer uten tannteknikere til stede, siden de noen ganger kan være for opptatt med produksjon og arbeid, men da går man også glipp av en stor mulighet.

– Jeg forstår selvfølgelig at vi må produsere og betale regningene våre, men vi trenger også åpne fora som dette for å nettverke og lære av hverandre. Hver gang vi holder kurs er det vanligste spørsmålet fra tannleger: «Hvordan finner vi et lab som forstår dette?» Derfor oppfordrer jeg virkelig både lab og tannteknikere til å delta og ta del i fremtidens utvikling.

Ja, og som du sier… Det blir en 360-graders opplevelse hvor vi kommer til å snakke om hver del fra start til mål. Gode foredragsholdere, spennende destinasjon, mat, sosialt samvær og bra fest som det skal være selvfølgelig. Takk for samtalen og for at du tok deg tid til å snakke om arrangementet, forhåpentlig kan vi snakkes igjen etter sommeren.

– 100%!

Se kortversjonen av intervjuet

Mer enn en kongress

Kongressen holdes på Hjortviken Country Club, et nytt og moderne møtested like utenfor Göteborg som tilbyr mye mer enn bare forelesninger. Med kun ti minutters avstand fra Landvetter flyplass blir det enkelt for både svenske og internasjonale deltakere å komme til og fra arrangementet. Her er det rikelig med plass for både fordypning og avslapning. Etter dagens program kan du slappe av ved bassenget, nyte felles middager med vinpakke og la samtalene fortsette langt inn i natten i den private klubben.

Fra innsjekking torsdag ettermiddag til den avsluttende lunsjen på lørdag er alt nøye satt sammen til en helhetlig opplevelse. Forelesninger, workshops, måltider og kveldsaktiviteter veves sammen til et program hvor møter skjer både i forelesningssalen og ved bassengkanten. Nordic Dental Summit skaper et miljø der kunnskapsutveksling og fellesskap får like stor plass.

Mer om kongressen >>

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.