Aktuelt

Arbeidsmiljø

11 november 2024

Derfor bytter tannhelsepersonell jobb

En tannklinikk er mer enn bare et sted for tannbehandling – det er en arbeidsplass. Tannhelsepersonell, som alle andre, trenger et godt arbeidsmiljø. Et dårlig arbeidsmiljø fører til personalflukt. De som føler seg ettertraktet som ansatte, nøler ikke med å bytte jobb.

En leserundersøkelse vi i Dental24 nylig utførte, viser at to av tre vurderer å bytte jobb. En av ti vet ikke. Bare en fjerdedel er fornøyd med jobben sin. En undersøkelse er selvsagt ikke vitenskapelig, men resultatet berører likevel noe viktig.

Vi vet at svært få tannleger bytter karrierevei. Vi vet at mange tannleger er fornøyd med yrket sitt og føler stolthet over å være tannlege. Det er et yrke som både er godt betalt og respektert i samfunnet. Men arbeidslivet har blitt mer ”hoppende” for alle. Folk bytter jobb oftere gjennom livet, særlig i perioder med høy økonomisk aktivitet.

Så, hva får en tannlege til å ønske å bytte jobb?

Mange vil kanskje gjette at det handler om lønn. Men det er ikke så enkelt. En studie fra 2020 som spesifikt undersøkte dette, viste at tannleger satte pris på anerkjennelse i form av lønn og/eller utviklingsmuligheter. Det ble også ansett som viktig med ros og støtte fra kolleger samt medbestemmelse på arbeidsplassen. Negative faktorer var hovedsakelig høy arbeidsbelastning og mistrivsel på arbeidsplassen.

Susanna Magnusson, kansellisjef

– Vi ser at noen er misfornøyde med enkelte aspekter og flytter på seg. Det finnes en mobilitet. Men det er også mange som trives. Vi jobber mye med arbeidsmiljø. Det er derfor viktig at arbeidsgivere arbeider for et godt arbeidsmiljø, sier Susanna Magnusson.

Viktige faktorer for et godt arbeidsmiljø er at tannlegen får utføre arbeidet sitt trygt, at det er en god balanse mellom krav og ressurser, og at det finnes en god leder.

– Et viktig aspekt er å ha tid til å gjøre sine oppgaver, både kliniske og administrative, på en god måte, slik at man kan føle seg trygg i arbeidet sitt.

– Det å beholde folk, synes vi er veldig viktig. Arbeidsgiveren har et enormt ansvar for å sørge for at arbeidsmiljøet er slik at folk ønsker å bli. Det blir et arbeidsmiljøproblem i seg selv når det er for mye utskiftning.

Muligheten til videreutdanning og kompetanseutvikling er en annen viktig faktor. Til syvende og sist er det ingen som tjener på høy personalomsetning, mener Susanna Magnusson.

– Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er med et godt arbeidsmiljø. Betydningen av gode ledere rett og slett. At ledere får gode forutsetninger for å lede på en god måte.

Magnus Sverke. Professor i psykologi, med spesialisering innen arbeids- og organisasjonspsykologi.

Magnus Sverke, professor i arbeids- og organisasjonspsykologi, forsker blant annet på hvorfor folk blir eller sier opp jobben sin.

For det første er det ikke alle som har muligheten til å bytte jobb. Man må være, eller snarere føle seg, attraktiv som arbeidstaker.

– Hvis man føler at man enkelt kan finne et nytt, tilsvarende eller bedre arbeid – uten å måtte flytte som oftest – da er man attraktiv som arbeidstaker. Det er en følelse av å være ettertraktet.

Det finnes en rekke faktorer som gjør at en person ønsker å forlate jobben sin. Situasjonen er preget av både krav og ressurser på arbeidsplassen. For eksempel kan det være fysiske krav: at jobben er fysisk belastende. Det kan være kvantitative: at man må prestere for mye i forhold til lønnen. Ressurser kan være meningsfylt arbeid, god ledelse, sosial støtte og høy lønn.

– Alt henger sammen. Har man for høye krav og for få ressurser, vil det synes i at man er mer tilbøyelig til å si opp jobben. Man har det dårligere. Man har dårligere holdninger til arbeidet og man presterer dårligere. Omvendt er man mer tilbøyelig til å bli og prestere godt.

Muligheten til videreutdanning og utvikling er viktig, dels for å få bedre kunnskap og utvikle seg, dels for kanskje å få lønnsøkning.

– Dette er en av de viktige ressursene. Dit hører også sosial støtte fra kolleger, god samhold i arbeidsgruppen, meningsfylt arbeid og lignende.

Det finnes ingen generell forskjell mellom kvinner og menn. Men det spiller en rolle om man arbeider i et kvinne- eller mannsdominert yrke. Kvinnedominerte yrker har generelt lavere lønn, lavere status, flere ansatte per leder, mer usikkerhet i ansettelsen og høyere krav i arbeidet.

– Lønnen er ikke så viktig som mange tror. Den er viktig, men ikke den viktigste. Mange ser den som en bekreftelse på at man gjør en god jobb. Når det er lønnsforhøyelser på en arbeidsplass og noen får lavere lønn, kan det oppstå misnøye.

Noen folk blir sittende fast i jobber de egentlig ikke trives i. De vil gjerne bytte, men føler at de ikke kan.

Vi kaller disse folka for fastlåste. De tror ofte at de ikke er attraktive nok på jobbmarkedet og ser ikke hvilke muligheter som finnes der ute. Dermed blir de værende i jobben sin, selv om de egentlig ikke har lyst. Dette kan føre til at de mister motivasjonen og ikke yter sitt beste på jobb. Slike ansatte kan være en utfordring for bedriften. De gjør kanskje bare det aller nødvendigste og bidrar ikke med noe ekstra. De mangler ofte engasjement og kan påvirke arbeidsmiljøet negativt. Å hjelpe disse ansatte til å se sine egne muligheter eller finne tilbake til motivasjonen i nåværende jobb, kan være viktig både for den enkelte og for bedriften.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.