Aktuelt

Videreutdanning

10 april 2025

Hvordan videreutdanning øker motivasjonen – Veien til økt arbeidsglede

Videreutdanning trekkes ofte frem som en nøkkel til å beholde og motivere ansatte – men hvordan påvirker den egentlig arbeidsmiljøet i tannhelsetjenesten? I en bransje der både teknologi og behandlingsmetoder utvikler seg raskt, kan kontinuerlig kompetanseutvikling være avgjørende – ikke bare for å holde seg faglig oppdatert, men også for å styrke engasjement og arbeidsglede.

Læring som drivkraft for engasjement

Å trives på jobb handler ikke bare om et godt arbeidsmiljø og gode kolleger – muligheten til å utvikle seg og fordype sin kunnskap spiller en avgjørende rolle for arbeidsglede og motivasjon. Innen tannhelsetjenesten, der teknologi og behandlingsmetoder stadig utvikles, kan kontinuerlig kompetanseutvikling være en viktig nøkkel til både å opprettholde engasjement og heve kvaliteten på behandlingen.

Tannlege Oskar Skjelin, medgründer og medarbeider i Folkvang

Oskar Skjelin, tannlege og daglig leder ved Halden Tannhelsesenter samt medarbeider og medgründer i Folkvang, har bred erfaring med hvordan videreutdanning påvirker både medarbeidernes kompetanse og klinikkens utvikling.

– Videreutdanning kan ha en positiv innvirkning på arbeidsmiljøet i tannhelsetjenesten. I Norge skiller vi hovedsakelig mellom to typer videreutdanning: spesialisering, som ofte leder til en spesialisttittel, og etterutdanning i form av kurs, seminarer og hospitering som øker kompetansen uten nødvendigvis å gi en spesialistgrad. For en travel allmennpraksis er det andre alternativet vanligst. Etterutdanning kan gi behandlere og støttepersonell økt kompetanse, inspirasjon og tips for bedre drift, sier Oskar Skjelin.

Videreutdanning kan også bidra til økt motivasjon og lojalitet. En studie fra BI Norwegian Business School indikerer at ansatte som får tilbud om videreutdanning, opplever større arbeidstilfredshet og en følelse av å være verdifulle for sin arbeidsgiver. Dette samsvarer også med erfaringer fra bransjen.

– Enkelte obligatoriske kurs, som førstehjelpskurs og røntgenkurs, holder personalet skjerpet og fokusert på arbeidskvaliteten. Kurs som øker effektiviteten og utvider kompetansen, for eksempel innen sterilarbeid og hygiene, anestesi og protetikk, gir ofte høyere motivasjon og insentiver for personalet.

Videreutdanningens innvirkning på arbeidsmiljøet

Flere aktører i bransjen har utviklet egne akademier for å gjøre videreutdanning mer tilgjengelig. For eksempel tilbyr Colosseum Academy et bredt spekter av kurs for tannhelsepersonell, med fokus på både kliniske ferdigheter og praksisdrift. Proteket Academy retter seg spesielt mot teknologiske fremskritt innen tannteknikk og digital arbeidsflyt, noe som gjør det enklere for klinikker å implementere nye løsninger i hverdagen.

Når en arbeidsplass aktivt satser på kompetanseutvikling, skapes det ofte en mer dynamisk og engasjerende kultur. En rapport fra fagforeningen Delta peker på at team der ansatte jevnlig får opplæring og mulighet til å utvikle seg, har en høyere grad av samarbeid og arbeidsglede. For å sikre at videreutdanning ikke blir en belastning i en allerede travel arbeidshverdag, er det viktig med strategier for å gjøre den mer tilgjengelig.

– Man kan gjennomføre halv- eller heldagskurs på klinikken, arrangere kurs på ettermiddager og kvelder, utnytte nettbaserte kurs som kan tas når det passer, eller la tannhelseteamet reise på kurs for å møte andre i lignende situasjoner og styrke teamet, sier Oskar Skjelin.

Mange klinikker ser konkrete forbedringer i pasientbehandlingen og samarbeidet i teamet som et direkte resultat av kompetanseutvikling.

– Hands-on-kurs i kliniske prosedyrer for tannhelseteamet ved kirurgiske inngrep, kurs for assistenter i digital skanning av pasienter for å avlaste tannlegen, og kurs for behandlere i ulike teknikker, som for eksempel bittrehabilitering, kan forbedre kvaliteten på sluttresultatet på kortere tid.

Med den raske teknologiske utviklingen blir fleksible og tilgjengelige løsninger stadig viktigere. Hvordan ser fremtiden for videreutdanning innen tannhelsetjenesten ut?

– Fremtidens videreutdanning innen tannhelse vil sannsynligvis fokusere på kvalitetssikring for å opprettholde en høy standard i alle behandlingsledd, tilpassede modeller basert på klinikkenes lokalisering, størrelse og kompetanse, økt bruk av webinar-kurs og kortere kurs på klinikk- eller regionnivå, samt et sterkere fokus på både tannhelsekvalitet og klinikkdrift, avslutter Oskar Skjelin.

Patrycja Gjørven, Proteket Academy

Proteket Academy: Et eksempel på videreutvikling av tannhelsekompetanse

Proteket er et godt eksempel på et selskap som har utviklet sin virksomhet til også å fokusere på etterutdanning for hele tannhelseteamet. De har de siste årene bygget opp et omfattende utdanningsprogram som inkluderer både digitale og praktiske kurs og webinarer, tilpasset de stadig økende kravene i tannhelsebransjen. For å få innsikt i deres tilnærming har vi snakket med Patrycja Gjørven og Ole Petter Våge for å høre deres tanker om hvordan Proteket Academy har bidratt til å heve kompetansen i tannhelsebransjen.

– Proteket Academy har etter hvert bygget opp et omfattende etterutdanningsprogram for hele tannhelseteamet og vi ser på dette som en win-win situasjon på alle plan. Det engasjementet vi opplever blant våre kursdeltakere og den økte motivasjonen vi ser, er et klart svar på at kompetanseheving hos tannhelsepersonell har positiv effekt, sier de.

Med den økende digitaliseringen innen tannhelse har behovet for å tilpasse utdanningen til de nye verktøyene og arbeidsflytene blitt mer og mer åpenbart. Proteket Academy har gjennom sin utdanningsportal kunnet tilby et bredt spekter av kurs som er tilpasset den digitale utviklingen. Dette gjør det mulig for tannhelsepersonell å holde seg oppdatert og fortsette å utvikle seg i takt med den raske teknologiske utviklingen.

Ole Petter Våge, Proteket Academy

– Det at vi nå er i en digital utvikling innen tannhelseteamet, gjør at de fleste av oss har innsett gleden med å kunne holde tritt med utviklingen gjennom etterutdanning, påpeker de.

En annen viktig aspekt som Proteket Academy fremhever, er hvordan deres kurs og utdanning ikke bare handler om å lære seg nye tekniske ferdigheter, men også om å fremme et positivt arbeidsmiljø. Et eksempel på dette er deres kurs i røntgendiagnostikk for både tannleger og tannteknikere, som hjelper til med å bygge et sterkere samarbeid og en felles forståelse for nye teknologier som CBCT. Dette øker arbeidsgleden og skaper en mer forutsigbar og effektiv arbeidsprosess på klinikker og laboratorier.

– Teamfølelse er også det samarbeidet som forgår mellom tannlege og tanntekniker. Vi gjennomfører for eksempel kurser i røntgendiagnostikk for både tannleger og tannteknikere. Nye systemer som CBCT krever ny forståelse fra begge parter og åpner store muligheter for nye løsninger. Dette gir igjen positivt utslag til arbeidskulturen til de enkelte klinikker og laboratorier, forklarer de.

Proteket Academy ser også stor interesse fra tannhelseteamet for både digitale og mer tradisjonelle utdanninger. De har opplevd at det er et økende behov for kurs som ikke bare handler om digitalisering, men også om å gå tilbake til grunnleggende ferdigheter innen tannmedisin og tannteknikk. Kurs som handler om avtagbar protetikk og andre mer praktiske teknikker er fortsatt svært etterspurt og tiltrekker seg stort engasjement.

– Tannmedisin og tannteknikk blir mer og mer komplekst etter hvert som den digitale utviklingen går fortere og fortere. For å ivareta arbeidsglede på klinikker og laboratorier, ser vi i Proteket Academy viktigheten av å kunne presentere et bredt spekter av muligheter for kompetanseheving innen tannhelseteamet for deretter å kunne bidra til en større trygghet og ikke minst teamfølelse, avslutter de.

Proteket Academys kurskatalog >>

En investering i faglig utvikling

Videreutdanning er ikke bare et spørsmål om faglig påfyll – det handler også om å skape en kultur for læring og forbedring. Når tannhelsepersonell får mulighet til å styrke sin kompetanse, kan det gi positive ringvirkninger i hele klinikken. Pasientene drar nytte av oppdatert kunnskap og mer effektive behandlingsmetoder, mens teamet internt kan oppleve økt trygghet i arbeidsoppgavene.

Flere bransjeaktører peker på at videreutdanning også kan være et strategisk verktøy for klinikker som ønsker å styrke sin posisjon i markedet. Ved å investere i de ansattes utvikling, signaliserer klinikken en satsing på kvalitet og pasientsikkerhet, noe som kan bidra til både økt pasienttilfredshet og rekruttering av dyktige fagfolk.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.