Aktuelt

Kvalitetssikring

11 mars 2025

Måler vi det som virkelig betyr noe innen nordisk tannhelse?

Den nordiske tannhelsebransjen gjennomgår en endring. Med digitaliseringens fremgang og endrede pasientbehov blir ett spørsmål stadig viktigere: Mål­er vi det som virkelig betyr noe? spør Petteri Bjurström, Lari Koukkula og Tomi Malmström fra Nordic Healthcare Group (NHG).

En fersk undersøkelse fra NHG ved Swedental og Nordental viser en tydelig trend: ”Parodentitt og karies er de mest kritiske måleparametrene for alle tannhelseyrker – uavhengig av om det gjelder tannleger, tannpleiere eller ledere”, oppsummerer Bjurström. Han fortsetter: ”Behovet for nøyaktig oppfølging er velkjent, men mange aktører i tannhelsebransjen har utfordringer med å registrere relevant informasjon og analysere resultatene. Både offentlig og privat sektor er enige om at det er viktig å følge opp parodentitt og karies, men formålet med å utnytte dataene varierer.”

 

 

Bjurström reflekterer over undersøkelsesresultatene og sier: ”Indikatorene vi valgte er blant de mest brukte måleverdiene i den finske offentlige tannhelsetjenesten, så det var ingen overraskelse at de fire høyest rangerte indikatorene var relatert til periodontitt og karies.”

Han legger til: ”Vi oppdaget imidlertid at begrepet ’vektede tiltak’ (weighted procedures per clinical hour) ikke er særlig kjent i Sverige og Norge, noe som kan ha påvirket dens lavere rangering. I Finland brukes det systematisk for å måle produktiviteten i tannhelse.”

Bjurström bemerker også: ”Undersøkelsens måleverdier var mer tilpasset den offentlige tannhelsetjenesten, særlig indikatorer som behandlingsperiodens lengde og antall besøk per episode. I tillegg ble undersøkelsen gjennomført på engelsk, noe som også kan ha hatt betydning.”

Hvorfor måleverdier er viktigere enn noensinne

Resultatene fra undersøkelsen bekrefter at det, uavhengig av yrkesrolle, er avgjørende å følge opp viktige kliniske og operative indikatorer for å sikre høy kvalitet i behandlingen og forbedret effektivitet. Uten riktige analyseverktøy risikerer selv den mest verdifulle dataen å forbli ubenyttet, noe som begrenser mulighetene for å videreutvikle tjenestene. Som Koukkula påpeker: ”Både offentlig og privat sektor må redusere avstanden mellom datainnsamling og praktisk anvendbare innsikter.”

Den offentlige tannhelsetjenesten i Norden fokuserer på tilgjengelighet, forebyggende tiltak og likeverdig behandling. Begrensede ressurser og administrative krav gjør det imidlertid utfordrende å opprettholde høy effektivitet uten at det går utover kvaliteten på behandlingen. For å fordele ressursene optimalt og forbedre pasientutfallene bør beslutninger i større grad baseres på data.

For private klinikker handler suksess ikke bare om klinisk kvalitet, men også om å optimalisere arbeidsflyt, pasientopplevelsen og lønnsomheten. Med riktige analyseverktøy kan klinikkene få bedre innsikt i pasientenes behandlingsbehov samtidig som de driver forretningsutviklingen fremover.

EPJ-systemenes rolle i tannhelsetjenesten

Elektroniske pasientjournalsystemer (EPJ) er avgjørende for både offentlig og privat tannhelsetjeneste og danner grunnlaget for datadrevet beslutningstaking. De integrerer kliniske og operative data, automatiserer innsamlingen av pasientinformasjon og behandlingshistorikk, samt reduserer administrativt arbeid. EPJ-systemer gir rask tilgang til pasientinformasjon for mer presis behandlingsplanlegging og kontinuitet i omsorgen. De forbedrer også analysemulighetene ved å omgjøre rådata til nyttige innsikter, for eksempel for forebyggende strategier og driftsoptimalisering. Til slutt er sikker datalagring og enkel tilgang viktig for å oppfylle både nasjonale og europeiske reguleringer innen tannhelse.

Den europeiske periodontologiføderasjonen (EFP) understreker viktigheten av strukturert oppfølging av periodontal helse, med fokus på systematisk datainnsamling om sykdomsprevalens, behandlingseffektivitet og pasienters etterlevelse av forebyggende tiltak. ”NHGs undersøkelse bekrefter at nordiske tannhelseaktører følger EFPs anbefalinger og prioriterer måleverdier knyttet til periodontitt og karies,” sier Malmström. Han fortsetter: ”Ved å tilpasse arbeidsmetodene til EFPs retningslinjer kan den offentlige sektoren bidra til en overgang fra reaktiv til proaktiv og forebyggende behandling, noe som gir bedre pasientutfall og mer bærekraftig ressursbruk. For private tannhelsekjeder er EFPs anbefalinger ikke bare kliniske retningslinjer, men kan også fungere som en strategisk plan for å forbedre pasientresultater, effektivisere arbeidsflyt og styrke lønnsomheten.”

Ifølge en ny studie av Raittio et al. (2025) ville en fullstendig implementering av de europeiske retningslinjene for periodontitt i Norge være umulig – det ville kreve at en stor andel av tannhelsepersonalet jobbet utelukkende med periodontittbehandlinger. ”Selv i et av verdens rikeste land ville det enorme behandlingsvolumet ifølge retningslinjene overbelaste ressursene. Dette stiller spørsmål ved retningslinjenes praktiske gjennomførbarhet og viser behovet for mer realistiske, ressursbaserte strategier for håndtering av periodontitt innen dagens tannhelsetjeneste,” oppsummerer Malmström.

Fra måleverdier til meningsfull handling

”Undersøkelsen viser tydelig at tannhelseaktører forstår betydningen av data – men neste steg er å gjøre den anvendbar,” sier Bjurström. For den offentlige sektoren betyr dette å bruke data til å utvikle forebyggende strategier, forbedre ressursfordelingen og redusere administrativt arbeid. For private klinikker handler det om å optimalisere effektiviteten, få dypere innsikt i pasientenes behov og øke lønnsomheten – samtidig som pasientopplevelsen forbedres.

Ifølge Petteri Bjurström kan et intelligent analysetilbud styrke tannhelseaktører ved å analysere nøkkelområder som:

• Klinisk kvalitet
• Operativ drift og effektivitet
• Lønnsomhet (for private aktører)
• Folkehelseinnsikt (for offentlige aktører)

NHGs team oppsummerer: Neste steg for tannhelsetjenesten er å utnytte digitale verktøy, elektroniske pasientjournaler (EPJ) og standardiserte data for å forbedre både effektivitet og behandlingsresultater. Ved å gjøre data mer anvendbar kan tannhelseaktører ikke bare øke produktiviteten, men også levere bedre behandling og bedre pasientopplevelser.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Petteri Bjurström, Nordic Healthcare Group
petteri.bjurstrom@nhg.fi

Clarity Dental – NHG >>

Improving oral health in the City of Espoo – NHG >>

 

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.