Aktuellt

Intervju

30 oktober 2024

Norske lærere og mentorer la vårt vitenskapelige grunnlag

Professor emeritus Jan Lindhe stod for flere betydelige forskningsbidrag innen periodontologi i løpet av sin lange karriere. I et intervju med Dental24 forteller Lindhe om forskningssamarbeid som førte til viktige gjennombrudd. Lindhe begynte sin forskerkarriere ved Lunds universitet i 1957. På 1960-tallet, som ung forsker, kom han i kontakt med norske odontologer som skulle bli svært viktige for svensk periodontologi.

En pioner innen periodontologi og pasientomsorg

Periodontologi var i Sverige frem til 1968 en underavdeling av tannkirurgi. Da periodontologi fikk et eget professorat i Sverige, gikk det første til Jan Lindhe og Göteborgs universitet. Lindhe taler varmt om de første årene i Göteborg, preget av entusiasme og oppdagelsesglede. Som nyutnevnt professor fikk han ressurser til en helt ny institusjon. Lindhe samlet et team bestående av personer han hadde jobbet med ved tannlegehøgskolen i Umeå: Anders Hugoson, Dan Lundgren og Sture Nyman.

Jan Lindhe

– Vi var allerede godt samkjørte der. Da vi kom til Göteborg, var stemningen entusiastisk: ”Nå setter vi i gang.” Det var en svært spennende tid.

I Göteborg fikk Lindhe oppleve fødselen av det moderne tannimplantatet. Pionerarbeidet med tannimplantater ble utført under ledelse av Per-Ingvar Brånemark. Lindhe var i utgangspunktet skeptisk til bruk av implantater på ”periodontitt-følsomme” pasienter, men etter en viss tvil begynte han å prøve behandlingen.

– For meg gjelder det at et implantat skal erstatte en tapt tann, altså når en tann ikke lenger kan behandles. Det er opp til tannlegens kompetanse. En dyktig tannlege kan behandle en tann som andre ikke kan. Det kan være mange grunner til at tannleger ikke kan eller vil behandle tannen.

Norge var på 50- og 60-tallet verdensledende innen periodontologisk forskning. Tre store forskere og klinikere – Jens Waerhaug, Sigurd Ramfjord og Harald Löe – hadde stor innvirkning på hvordan fagområdet utviklet seg i Skandinavia og resten av verden.

Norske pionerer som formet periodontologiens fremtid

Jens Waerhaug kartla periodontittsykdommens hovedårsak og hvordan behandlingen skulle gjennomføres. Sigurd Ramfjord sammenlignet i store kliniske studier hvordan forskjellige kirurgiske metoder kunne brukes, og Harald Löe beskrev i velkontrollerte og nå klassiske eksperimenter årsaken til og forebyggingen av gingivitt.

”Det som kjennetegner en god periodontolog, er empati.”

 

– Disse tre norske odontologene åpnet velvillig sine dører for oss unge og energiske svenske tannleger. Vi ble ønsket velkommen til Oslo og Århus for å ta del i forskningsdokumentasjon og fikk råd om hvordan forskning og undervisning innen fagområdet periodontologi kunne drives.

– Vi kunne bygge videre på det vitenskapelige grunnlaget som utvilsomt ble lagt av våre norske lærere og mentorer.

Lindhe har viet hele sin yrkeskarriere til periodontologi og har forsket og holdt foredrag over hele verden. Men det finnes andre verdier utover de akademiske, som er minst like viktige, avslutter Lindhe:

– Det som kjennetegner en god periodontolog, er empati. Du får et spesielt forhold til dine pasienter. Hvis du har en pasient med alvorlig periodontitt som du behandler, gjør du det sammen med pasienten. Pasienten må like deg, og du må like pasienten for at resultatet skal bli bra. En pasient du lykkes med, føler du empati for.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.