Tannhelse bak murene – hvordan fungerer det i norske fengsler?

Fengselsmiljøet stiller spesielle krav til helsetjenester, og tannhelse er intet unntak. I Norge omfattes innsatte av den offentlige helsetjenesten, noe som betyr at de har rett til grunnleggende tannbehandling under soningstiden. Munnhelse er en vesentlig del av den generelle helsetilstanden og kan ha stor betydning for livskvaliteten. Men hvordan fungerer tannhelsetjenesten i fengsler i praksis? Hvilke utfordringer møter tannleger når de behandler pasienter i en så strengt regulert setting? Vi har snakket med Christine Holmen, tannlege ved Halden fengsel, om hennes erfaringer.

Tannhelse som en del av helsetilbudet

Norske fengsler følger en helsetjenestemodell der innsatte har rett til medisinsk behandling, inkludert tannhelsetjenester. Tannbehandlingen organiseres gjennom den offentlige helsetjenesten og er finansiert av staten, noe som sikrer at alle innsatte skal ha tilgang til akutt og nødvendig tannbehandling. Likevel varierer tilbudet når det gjelder forebyggende tiltak og regelmessige kontroller. Dette skyldes i stor grad forskjeller i tilgjengelige ressurser, bemanning og lokale prioriteringer ved de ulike fengslene. Dermed får ikke alle innsatte det samme nivået av oppfølging, noe som skaper ulikhet i helsetilbudet innenfor kriminalomsorgen.

Christine Holmen jobber som tannlege ved Halden fengsel og har vært der siden 2010. Hun er også utdannet sykepleier og trives med den selvstendigheten og tverrfaglige arbeidsmiljøet jobben gir.

Kan du fortelle litt om deg selv og hvordan du endte opp som tannlege i fengsel?

– Jeg er 46 år og har to barn på 13 og 9 år. Bor her i Halden. Ferdigutdannet ved UiO 2004. Jobbet både privat og offentlig i Innlandet og Østfold. Jeg var en liten periode i Forsvaret 2008–2009 som tannlege i Meymaneh, Afghanistan og senere garnisonstannlege på Skjold militærleir i Indre Troms en periode i 2010 før jeg fikk jobben her i fengselet da det åpnet senere samme år. I 2021 var jeg også ferdigutdannet som sykepleier. Jobber deltid på sykehus ved siden av. Hvorfor jeg ble tannlege – liker å jobbe med hendene, med mennesker. Ville ha en jobb innenfor helse.

– Da stillingen her ble lyst ut så var jeg i etableringsfasen, og tenkte at det var praktisk med en offentlig stilling, og jeg har aldri vært glad i å jobbe med barn. Og så er det jo fint å jobbe i den byen man bor i. Jeg har blitt selvstendig av å jobbe alene, og liker godt å jobbe i et tverrfaglig miljø som her. Å jobbe i fengsel ser jeg på som et viktig samfunnsoppdrag. Interessant å erfare litt om hvordan kriminalomsorg fungerer.

Christine Holmen

Forskning viser at fengselsbefolkningen ofte har dårligere oral helse enn resten av befolkningen. En studie publisert i Scandinavian Journal of Public Health (2019) viser at innsatte har høyere forekomst av ubehandlet karies, periodontitt og andre tannrelaterte sykdommer. Tidligere rusmisbruk, dårlig munnhygiene og usunt kosthold er noen av årsakene. I tillegg kan psykisk helse og traumer ha en negativ effekt på munnhelsen. En rapport fra Den norske tannlegeforening (2022) peker på en systematisk mangel på ressurser for innsattes tannhelsebehov. Fengselstannleger rapporterer om lange ventetider, spesielt for ikke-akutte behandlinger, noe som kan forverre eksisterende problemer.

Hvordan opplever du tannhelsetjenesten i fengsler?

– Innsatte har rett til tannhelsehjelp som både er funksjonell og estetisk tilpasset. Behandlingen skal baseres på nasjonale retningslinjer og faglig skjønn. Jeg vil si at innsatte får et godt tilbud, og vi har god tilstedeværelse med tre faste dager i uka.

Utfordringer for tannhelsepersonell

Å jobbe som tannlege i fengsel stiller spesielle krav til både fleksibilitet og tilpasningsevne. Det krever en balanse mellom faglig ansvar og hensyn til sikkerhet og miljø. Behandlingssituasjonene kan være uforutsigbare, og tannlegen må ofte håndtere utfordringer som begrenset tilgang på assistanse, pasienter med komplekse behov og stramme rammer for hva som er tillatt innenfor medisinbruk og utstyrshåndtering. Dette setter store krav til selvstendighet og evne til å finne praktiske løsninger i krevende situasjoner.

– Vi prøver å henvise så lite som mulig, og i enkelte situasjoner, som ved ekstraksjoner, har jeg ikke noen til å hjelpe meg umiddelbart. Det er mange rus- og psykiatripasienter her, og noen kan være utfordrende å håndtere. Jeg kan heller ikke premedisinere pasientene før behandlingen.

Å bygge relasjon til pasienter i fengsel krever særlig sensitivitet og tilstedeværelse. Mange innsatte har med seg erfaringer preget av mistillit og sårbarhet, noe som gjør kommunikasjon og trygghet ekstra viktig. Ifølge en studie i International Journal of Prisoner Health (2021) har mange innsatte negative erfaringer med helsetjenester og kan være skeptiske til tannhelsepersonell. En god behandlingssituasjon handler derfor ikke bare om det tekniske arbeidet, men også om å møte pasienten med respekt og forståelse – og å skape en følelse av kontroll og forutsigbarhet i en ellers styrt hverdag.

– Som i enhver klinikk er det viktig å informere på pasientens nivå, ta seg tid, opptre rolig, sørge for god bedøvelse, stoppe behandlingen når pasienten ønsker det, og være ærlig om hva som kan være smertefullt.

Fremtidige muligheter

Det er stadig større oppmerksomhet rundt innsattes tannhelse og hvordan den påvirker både livskvalitet og rehabilitering. I mange år har tannhelse i fengsler vært et underprioritert område, men nyere forskning og internasjonale anbefalinger peker på behovet for endring. Ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO, 2023) kan økt tilgang til tannhelsetjenester i fengsler bidra til bedre generell helse, styrket psykisk velvære og økt sjanse for vellykket tilbakeføring til samfunnet. God tannhelse henger tett sammen med selvbilde, sosial funksjon og evnen til å delta i arbeid eller utdanning etter løslatelse. Derfor har flere land de siste årene begynt å integrere tannbehandling tettere med øvrige helsetjenester i kriminalomsorgen. Holmen ser muligheter for forbedringer i tilbudet, spesielt når det gjelder tilgjengeligheten av hygieneartikler:

– Et tiltak som kunne vært nyttig, er gratis tilgang til hygieneartikler som Flux, tanntråd osv. Dette ville vært et godt steg i riktig retning.

I Norge har enkelte fengsler de siste årene igangsatt samarbeidsprosjekter hvor tannleger, psykologer og leger jobber tettere sammen for å tilby en mer helhetlig helsetjeneste til innsatte. Målet er å se den enkeltes helse i sammenheng – fysisk, psykisk og oral – og tilpasse behandlingen deretter. Erfaringene så langt tyder på at denne tverrfaglige modellen ikke bare forbedrer den generelle helsen, men også reduserer behovet for akutte tannbehandlinger. I stedet legges det større vekt på forebygging, kontinuitet og langsiktige helsegevinster.

Å forbedre tannhelsetilbudet i norske fengsler handler ikke bare om å tilby behandling – det er en del av en bredere strategi for mer likeverdig helsehjelp og bedre forutsetninger for innsattes fremtid.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.