Langvarige betennelser reiser spørsmål om hvitt snus

Sviende betennelser som tar måneder eller år å lege – slik kan det se ut i munnen etter bruk av hvitt snus. Nå skal forskere innen munnhygiene ved Göteborgs universitet dykke dypere i effektene av det populære hvite snuset.

Opprinnelsen til studien som nå starter, er pasienttilfellene som har begynt å dukke opp innen universitetstandpleien etter henvisning fra ulike tannlegeklinikker. Pasientene har skader i tannkjøttet som overhodet ikke ligner de som sees hos brukere av tradisjonelt brunt tobakkssnus.

Samtidig noteres høye brukertall for hvitt snus blant unge. Ifølge hittil ikke publiserte data fra den siste nasjonale SOM-undersøkelsen ved Göteborgs universitet, oppgir 25 prosent i alderen 16-29 år at de regelmessig bruker hvitt snus. Blant kvinnene i aldersgruppen 16-29 år er andelen 27 prosent.

Større bekymring for hvitt snus

Gita Gale, disputert spesialisttannlege Foto: Margareta G. Kubista

Ved bruk av brunt snus blir slimhinnen ofte rynket og får en hvit fortykkelse der prillene legges. Enkelte brukere av hvitt snus får i stedet smertefulle og tydelig rødfargede forandringer i tannkjøttet. Hos noen oppstår det også sår der det hvite snuset legges mot slimhinnen.

– Vi er mer bekymret for disse forandringene. De ser helt annerledes ut, med rødhet og tynnere slimhinne. Vevnedsprøver har vist kraftig betennelse, og vi anbefaler umiddelbar snusstopp dersom man har problemer eller ser forandringer, sier Gita Gale, disputert spesialisttannlege og en av forskerne bak studien.

Forandringene ved bruk av hvitt snus ser ut til å være vanskeligere å lege. Hos brukere av brunt snus blir tannkjøttet ofte gjenopprettet etter noen uker med snusstopp. Skadene etter hvitt snus har vist seg å kunne vare i flere måneder, til og med opp mot et år.

Forandringer og risikofaktorer

Per i dag er forskningen på hvitt snus begrenset. Den påbegynte studien finansieres inntil videre med uavhengige forskningsmidler og vil ikke ta imot eksterne finansieringskilder med tilknytning til tobakksprodukter eller hvitt snus.

Studien rekrutterer pasienter i Västra Götaland via spesialiserte tannhelseklinikker ved ulike sykehus i regionen. Så langt er rundt 40 pasienter rekruttert til studien, alle med forandringer i munnen etter bruk av hvitt snus.

Forskerne vil undersøke hvilke typer slimhinneforandringer som hvitt snus kan forårsake, og hvilke risikofaktorer som er til stede. De skal også studere alvorlighetsgraden av betennelser og vevsforandringer.

Resultatene vil bli sammenlignet med tilgjengelige data for brunt porsjonssnus. Studien vil også inkludere en kontrollgruppe av ikke-snussere med frisk munnslimhinne, der biopsier skal tas i munnen der snussere vanligvis legger sitt snus.

Utbredt bruk – begrenset kunnskap

Studien skal pågå i minst fem år og vil inkludere deltakerne gradvis. En viktig drivkraft er nettopp det faktum at bruken av hvitt snus er så omfattende blant unge og også blant kvinner.

– Bruken av hvitt snus, særlig blant ungdom, er skremmende stor, med tanke på hvor lite vi vet om de langsiktige konsekvensene av bruken, sier Gita Gale.

Gita Gale er disputert overlege innen orofacial medisin og universitetslektor i oral medisin ved Göteborgs universitet. Hun leder forskningsstudien sammen med oralpatolog Jenny Öhman, dosent og universitetslektor i oral patologi ved Göteborgs universitet.

Fakta 1: Om det hvite snuset
Inneholder ekstrahert nikotin fra tobakkblad, cellulose (bindemiddel og fyllstoff), natriumalginat (konsistensgiver), salt, soda, smakstoffer og søtningsmidler.
Har ofte høyt pH-nivå, en effekt av sodan, som gjør at nikotinet raskere trer gjennom slimhinnen og tas opp i blodet, noe som gir sterkere nikotinkick.
Har vært på markedet i ti år. Klassifiseres som tobaksfritt og omfattes ikke av tobakkens lovgivning. Kjøp er tillatt for personer over 18 år, og markedsføringen er regulert.

Kilde: Institutt for odontologi ved Göteborgs universitet.

Fakta 2: Hvor mange bruker hvitt snus
9 prosent av voksne, fra 16 år og oppover, oppgir at de bruker hvitt snus minst én gang i måneden (regelmessig bruk), sammenlignet med 16 prosent for snus generelt.
8 prosent av kvinner og 10 prosent av menn bruker regelmessig hvitt snus, sammenlignet med 9 prosent av kvinner og 24 prosent av menn for snus generelt.
Bruken av hvitt snus er mest utbredt i aldersgruppen 16-29 år (25 prosent), langt mer enn i aldersgruppene 30-49 år (12 prosent), 50-64 år (7 prosent) og 65 år eller eldre (3 prosent).

Kilde: SOM-instituttet ved Göteborgs universitet.

Svenskernes snusvaner har vært en del av den nasjonale SOM-undersøkelsen siden 1992. Bruken av spesifikt hvitt snus ble studert for første gang høsten 2024. Spørsmålet ble sendt til et tilfeldig utvalg på 3 750 personer fra det svenske folkeregisteret. Undersøkelsens netto svarfrekvens var 51 prosent.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.