Aktuelt

Debatt

22 mai 2025

Allt flere har ikke råd til å gå til tannlegen – nå trengs politisk handling

Over 300 000 nordmenn står i dag utenfor den offentlige tannhelsetjenesten grunn av økonomi – nesten en dobling siden 2011. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) vekker uro blant flere sentrale fagmiljøer i norsk helsevesen.

Fem ledende representanter for tannleger, psykologer, psykiatere, sykepleiere og Rådet for psykisk helse har nylig gått sammen i et felles debattinnlegg i Dagbladet, der de etterlyser en ny tannhelsereform. Innlegget er signert Heming Olsen-Bergem (Den norske tannlegeforening), Espen Gade Rolland (Norsk Sykepleierforbund, psykisk helse og rus), Lars Lien (Norsk psykiatrisk forening), Håkon Skard (Norsk psykologforening) og Tove Gundersen (Rådet for psykisk helse).

Deres budskap er tydelig: Munnen bli en del av kroppen – også i helsepolitikken.

Frikort for nødvendig tannbehandling

Tannhelseutvalget foreslo i NOU 2024:18 En universell tannhelsetjeneste at nødvendig tannbehandling bør inngå i samme frikortordning som resten av helsetjenesten. Det er ikke snakk om kosmetisk behandling, men om behandling som er nødvendig for god oral helse. Forslaget har vært ute høring, og 116 instanser har sendt inn sine vurderinger.

Ifølge forfatterne vil et frikort bidra til en mer likeverdig og forebyggende helsetjeneste. De mener også at enkelte sårbare grupper bør omfattes av fullt egenandelsfritak – slik det er i resten av helsevesenet.

Tannhelse påvirker livskvalitet, jobbmuligheter – og psykisk helse

Manglende tilgang til tannbehandling har store konsekvenser. Det handler ikke bare om smerter og funksjonstap, men også om psykiske belastninger og sosial isolasjon. Debattantene trekker spesielt fram personer med ROP-lidelser – altså samtidig rus- og psykisk lidelse – som en gruppe med stort behov for tannhelsehjelp.

Kombinasjonen av lav inntekt, traumer, tannlegeskrekk og bivirkninger fra medisiner eller rusmidler (som munntørrhet og høyere kariesrisiko) gjør at tannhelse ofte blir nedprioritert. I verste fall hindrer det mennesker i å leve et verdig liv.

Geografisk tilgjengelighet og samhandling er avgjørende

En annen utfordring som løftes i innlegget er sentraliseringen av offentlige tannklinikker. Når avstanden øker, faller mange utenfor. For personer med alvorlig psykisk sykdom og rusutfordringer trengs det mer fleksible løsninger og oppsøkende tjenester – og ikke minst bedre samhandling mellom tannhelse, psykiatri, fastleger og kommunehelsetjeneste.

TOO-tilbudet, som hjelper personer med sterk tannlegeskrekk og traumer etter overgrep eller tortur, trekkes frem som et godt eksempel. Men tilbudet er ujevnt og bør lovfestes, mener debattantene.

En kunnskapsreform trengs

For å løfte tannhelse inn som en naturlig del av helsetjenesten, kreves det også et kunnskapsløft. Munnhulen ses i sammenheng med både somatisk og psykisk helse – og dette reflekteres i utdanningen av tannleger, sykepleiere, leger og psykologer.

Innlegget avsluttes med en tydelig oppfordring: «Vi kan ikke la store grupper stå utenfor samfunnet grunn av helseproblemer som kan forebygges.»

Å inkludere nødvendig tannbehandling i frikortordningen er, ifølge forfatterne, et enkelt og klokt valg – både for den enkelte og for samfunnet.

 

Les mer >>

Kilde: Dagbladet

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.