Aktuelt

Digitalisering

13 mars 2025

Digitalisering og valgfrihet – hvordan ser fremtidens journalsystem ut?

Digitale journalsystemer er ryggraden i moderne tannbehandling, og i Norge dominerer ett system mer enn andre. Med en markedsandel på cirka 88 prosent benyttes Opus Dental av både private og offentlige klinikker. For noen er enhetligheten en fordel, mens andre understreker behovet for økt fleksibilitet, innovasjon og flere valgmuligheter. Diskusjonen om fremtidens journalsystemer dreier seg derfor både om utfordringer og muligheter i en bransje i endring.

Behov for fleksibilitet og innovasjon

I andre nordiske land har journalsystemene gjennomgått større endringer, der nye leverandører har skapt økt konkurranse og flere valgmuligheter. I Norge ser vi en økende interesse for alternative løsninger, der skybaserte systemer og forbedrede integrasjonsmuligheter står i fokus. Denne utviklingen gir klinikker mulighet til å tilpasse sine digitale løsninger etter spesifikke behov, noe som kan være avgjørende for å sikre høy kvalitet på helsetjenesten.

Pelle Sneen, kommersiell direktør Sonett

I andre bransjer anskaffes systemer etter funksjon og kobles sammen via integrasjoner, i stedet for å samle alt i ett system. Sonett er et nytt og moderne journalsystem for tannhelse, som lanseres i november 2025. Utviklet av selskapet Kvikna, en del av Kernel-konsernet, vil Sonett effektivisere arbeidsflyten og forbedre pasientopplevelsen gjennom bruk av kunstig intelligens.

– Helt grunnleggende må vi utnytte de tekniske mulighetene som ligger i å levere Software-as-a-Service basert på moderne webteknologi ; enkel tilgang fra hvor som helst, hyppige oppgraderinger, leverandøren tar ansvar for alle overvåknings og driftsoppgaver og ikke minst; enkel og fortløpende tilgang til global teknisk innovasjon, sier Pelle Sneen, kommersiell direktør. 

– Når de tekniske mulighetene er hensiktsmessig innført og har forenklet basisoppgavene innenfor drift og oppgraderinger både for tannklinikkene og leverandøren kan innsatsen heller rettes mot områder som gir større nytte både for klinikkene og pasient. Da er det viktig å se på hele verdikjedene, både klinisk og logistisk, og ikke minst persontilpasset pasientdialog. Evnen til å ta i bruk det beste av digitale tjenester fra tredjepartsleverandører vil være avgjørende i det lange løp, fortsetter Pelle Sneen.

Økonomiske og strukturelle perspektiver

Pontus Green, daglig leder Muntra

Prisfastsettelse og valgfrihet er to avgjørende faktorer i diskusjonen om fremtidens journalsystemer. Når ett system dominerer markedet, blir det vanskelig for klinikker å bytte leverandør, noe som kan skape et avhengighetsforhold det er krevende å bryte. Samtidig kan enhetlige standarder gi fordeler, særlig i offentlig sektor, hvor alle virksomheter bruker det samme systemet, noe som forenkler administrasjonen og øker effektiviteten.

Muntra er et selskap som ble grunnlagt i 2013 og spesialiserer seg på digital kommunikasjon og administrative løsninger for tannhelsebransjen. Selskapet tilbyr et skybasert journalsystem som har som mål å forenkle arbeidsflyt og forbedre pasientopplevelsen gjennom bruk av moderne teknologi og integrasjon med nasjonale helsekomponenter.

– De store, helhetlige løsningene har imidlertid hemmet konkurransen. Strenge krav til journalsystemer gjør det vanskelig for nye aktører å etablere seg, mens etablerte selskaper ofte står overfor et «innovators dilemma» – de videreutvikler sine produkter fremfor å drive reell innovasjon. Derfor er det de nye aktørene som skaper endring, ikke de etablerte, sier Pontus Green, daglig leder i Muntra.

– Ser man på utviklingen globalt, er det nesten alltid nye aktører som driver endringen. Interessant nok er det ofte de virkelig store kjedene som til slutt blir lei av eksisterende systemer og velger å utvikle egne løsninger. Det viktigste for innovasjon, mener jeg, er konkurranse – ikke nødvendigvis politiske beslutninger. 

Ifølge en rapport fra Norwegian Institute for Health Services Research (2023) kan standardisering av journalsystemer føre til bedre kompatibilitet og lavere kostnader på lang sikt. Dette gjør det mulig for helsetjenesten å kommunisere og samarbeide på tvers av enheter, noe som er en viktig faktor for å forbedre arbeidsflyt og kvalitet. Flere bransjeeksperter peker imidlertid på et økende behov for et åpent økosystem der journalsystemer kan samhandle med andre digitale helseløsninger. Dette vil ikke bare gi mer valgfrihet, men også fremme innovasjon og legge til rette for mer tilpasset og pasientspesifikk behandling. I Norge har flere regioner allerede innført krav om at journalsystemer skal kunne integreres med andre helseplattformer, og ifølge enkelte eksperter kan denne utviklingen spre seg nasjonalt i nær fremtid.

Alternative løsninger og utfordrere

Fremtidens journalsystemer vil trolig være mer tilpasningsdyktige, med fokus på integrasjoner i stedet for en mengde innebygde funksjoner. I stedet for å tilby alle funksjoner internt, vil systemene koble sammen spesialiserte spydspissprodukter. Journalsystemene vil fortsatt ha hovedansvaret for å håndtere og forvalte helsedata.

– Det er to ting du kan være sikker på: 1. Endring er uunngåelig. 2. Fremtiden er alltid usikker – du vet aldri helt hva som vil skje. Derfor er det viktig å ha et system som kan tilpasses, for eksempel gjennom integrasjoner. Muntra er et heldigitalt, webbasert system med et åpent API, noe som gjør det enkelt å koble sammen og integrere med nesten hvilket som helst system. Et system kan aldri være best på alt, og derfor fokuserer vi på å skape integrasjoner og partnerskap som styrker helheten for tannklinikker – og til syvende og sist for pasientene, sier Pontus Green.

Til tross for dominansen til et etablert journalsystem ser flere aktører en økende etterspørsel etter alternative løsninger. Skybaserte systemer som kombinerer AI-støttet beslutningstaking, automatisert administrasjon og fleksibel integrasjon med andre digitale verktøy tiltrekker både nye og etablerte klinikker som søker mer tilpassbare løsninger. For klinikker som ønsker større kontroll over sine data og en høyere grad av fleksibilitet, kan disse alternativene være et attraktivt valg.

– Stadig færre digitale produkter utvikles med målsetting om å være svaret på alle utfordringer. Utviklingen går så fort at man klarer rett å slett ikke å være best på alle områder. I tillegg har tannhelsetjenesten en veletablert verdikjede hvor ulike leverandører og distributører av både fysiske produkter, helsetjenester og digitale tjenester inngår. Enkel digital samhandling i disse verdikjedene vil være nøkkelen for både økt effektivitet og kvalitet. Integrasjon mellom digitale systemer er en forutsetning for å lykkes med dette og dermed helt essensielt for fremtiden. Helsetjenesten i Norge har i tillegg en rekke veletablerte digitale fellestjenester, å følge denne utviklingen på samme måte som f.eks. fastlegene har gjort er også et fremtidig minimum, i tillegg kan nok også tannhelsetjenesten ta en mer aktiv rolle i å få fremmet sine behov og interesser inn i denne utviklingen. Vi ser at tilsvarende muligheter også finnes i de andre nordiske landene, sier Pelle Sneen.

Men overgangen til et nytt system krever betydelige investeringer i både tid og ressurser. I tillegg til de innledende kostnadene må klinikker tilpasse arbeidsflytene sine og sørge for opplæring av ansatte for å kunne utnytte de nye funksjonene fullt ut. Dette kan være en utfordring, spesielt for mindre klinikker med begrensede ressurser.

– Selv om det ikke er noe man gjør hver dag, er det viktig at det er enkelt og smidig når man først bytter journalsystem. Hos Muntra har vi gjort det til vår oppgave å sikre en enkel overgang. En vanlig bekymring ved systembytte er hva som skjer med eksisterende journaldata. Derfor har vi investert mye tid og ressurser i å utvikle støtte for å konvertere all journaldata fra alle journalsystemer i Norge. Når du bytter til Muntra, følger alt med – journalnotater, status, recalls, bookinger og mye mer. Enkelt, trygt og uten kompromisser, sier Pontus Green.

Fremtidens journalsystemer: AI og automatisering som neste steg

Hvordan fremtidens journalføring vil se ut, er fortsatt noe vi bare kan forestille oss, men utviklingen peker mot mer automatiserte og AI-støttede systemer. AI-assistenter kan allerede i dag bidra til å sammenstille journaler og fatte beslutninger basert på pasientdata. I fremtiden kan vi se for oss at klinikker, i stedet for å skrive journaler manuelt, taler inn informasjon til en AI-assistent som automatisk fyller ut og analyserer data. Denne utviklingen kan redusere administrativt arbeid, øke presisjonen i beslutningstakingen og frigjøre tid for tannhelsepersonell til å fokusere mer på pasientbehandling. Det er tydelig at den digitale omstillingen langt fra er over, og at fremtidens journalsystemer vil spille en sentral rolle i å gjøre tannbehandlingen både mer effektiv og mer pasienttilpasset.

– AI vil få stor innvirkning på tannhelsetjenesten. Den globale programvaremarkedet for tannhelse vokser i dag med 7 % årlig. AI-teknologi forventes å bidra til ytterligere vekst ved å effektivisere diagnostikk, behandlingsplanlegging og administrative prosesser innen tannhelsetjenesten. Den største fordelen ser vi i å samle store mengder helsedata på én og samme plattform. Ved å ha både journal og røntgen integrert i samme system oppnår vi en betydelig fordel når det gjelder å effektivisere og forbedre behandlingsprosesser, avslutter Pontus Green.

– Store språkmodeller er et konkret eksempel på en teknologi som vil kunne skape stor nytteverdi innen tannhelse. Et viktig bruksområde vil væreopptak av konsultasjonen med påfølgende automatisk generering av utkast  til journalnotat og utfylling av tannkart (på engelsk kalt “ambient listening”). Dette kan også utvides til å forberede ordre i EPJ/PASet som f.eks å sette opp ny time, lage et utkast til resept eller henvisning til spesialist. Dette gjør at klinikerne sparer tid og i større grad kan fokusere på pasientbehandling. Tannhelsepersonellets rolle blir dermed å kvalitetssikre og signere og sende, heller enn å gjøre kontorarbeidet, noe som igjen vil bety at enda mer tid vil bli frigjort til pasientbehandling, avslutter Pelle Sneen.

Dental24 har forsøkt å nå Opus Dental for et intervju, men uten hell.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.