Syreresistente munnbakterier er ikke bra for munnhelsen
Munnen er full av bakterier som beskytter oss mot sykdommer. Når vi spiser for mye sukker eller slurver med tannpussen, forstyrres bakteriefloraen – miljøet blir surt. En ny avhandling retter oppmerksomheten mot hvordan munnbakterier tilpasser seg sure miljøer.
Når bakterier i munnen utvikler syratoleranse, betyr det at de kan overleve i og bidra til et miljø med lav pH. Dette får negative konsekvenser for munnhygienen, ettersom lav pH fremmer utviklingen av karies.
Gabriella Boisens avhandling utforsker nettopp munnbakterienes syratoleranse, blant annet ved å utsette dem for synkende pH-verdier og probiotiske bakterier.
– Hvis vi får en bedre forståelse av hvordan munnbakterier utvikler syratoleranse og andre kariesrelaterte egenskaper, kan vi også finne nye måter å oppdage og forebygge orale sykdommer på et tidligere stadium, sier hun.
Bakteriearter kan tilpasse seg til et surt miljø
Avhandlingsarbeidet består av tre delstudier. I den første delstudien analyserte forskerne hvordan forskjellige munnbakterier reagerte på å vokse i biofilm og eksponeres for gradvis synkende pH-verdier. Resultatene viste at flere bakteriearter kan tilpasse seg et surt miljø, og at syratoleransen kan styrkes når bakterier fester seg til en overflate eller kommer i kontakt med spyttproteiner.
I den andre delstudien tok forskerne plakkprøver fra barn, hvor halvparten var kariesfrie og halvparten hadde mye karies.
– Studien viste at bakteriene fra barna med karies hadde høyere syratoleranse og en annen syreproduksjon enn bakteriene fra de kariesfrie barna, sier Gabriella Boisen.
– Dette viser at egenskapene til plakket kan variere avhengig av individets orale helse.
Probiotika hindret utviklingen av syratoleranse
I den tredje og siste delstudien ble det undersøkt om munnbakterier kunne utvikle syratoleranse i nærvær av probiotiske bakterier. Resultatene viste at en spesifikk probiotisk bakterie, Lactobacillus reuteri, hindret utviklingen av syratoleranse hos de orale bakteriene og endret deres genuttrykk.
Dette innebærer at slike probiotiske arter kan påvirke egenskapene til orale bakterier som bidrar til utvikling av karies.
– Samlet sett viser avhandlingen at bakterienes syratoleranse kan påvirkes av ulike signaler i omgivelsene. Videre forskning på dette området kan derfor bidra til nye innsikter om både biomarkører og forebyggende tiltak mot karies.
Environmental Effects on the Acid Tolerance of Oral Biofilms >>