Tannimplantater fortsatt i funksjon etter førti år

Tannimplantater som erstatter enkeltstående tenner fungerer godt selv etter flere tiår, viser en studie fra Göteborgs universitet. Etter nesten førti år var samtlige undersøkte implantater fortsatt i funksjon.

Studien er den lengste oppfølgingsstudien av enkeltstående implantater i verden og bygger på oppfølging av en mindre gruppe pasienter som fikk slike implantater for å erstatte enkeltstående tenner mellom 1982 og 1985. Tannimplantatene er et resultat av professor Per-Ingvar Brånemarks forskning ved Göteborgs universitet. Hans oppdagelse av hvordan ben vokser fast rundt titanimplantater har gjort det mulig for millioner av pasienter å erstatte tapte tenner med en trygg og varig løsning.

Stabile implantater

Sargon Barkarmo, Institutt for odontologi, Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet. Foto: Elin Lindström

13 av de 16 pasientene som fikk implantater i perioden, deltar i oppfølgingen, som ble gjennomført ved Brånemarkklinikken, Folktandvården Västra Götaland. Disse 13 pasientene fikk til sammen 18 implantater.

– Det er imponerende at enkeltstående implantater fungerer så godt etter så lang tid. Selv om studien omfatter et lite antall pasienter, viser resultatene at implantatene fortsatt er i funksjon, og at beintapet rundt dem er nærmest uendret etter førti år. Det bekrefter at grunnlaget Brånemark la fortsatt holder, sier Sargon Barkarmo, overtannlege og universitetslektor ved Göteborgs universitet.

Et tannimplantat er en kunstig tannrot av titan som opereres inn i kjevebenet, hvor det gror fast og integreres. På implantatet festes deretter en krone som gir både funksjon og et naturlig utseende.

Kronene som ble satt på implantatene, hadde kortere levetid enn selve implantatene. Ved oppfølgingen etter førti år var kun drøyt 60 prosent av de opprinnelige kronene intakte, og mange hadde blitt byttet ut én eller flere ganger.

– Studien viser at kronene på implantatene oftest ble byttet av estetiske årsaker, snarere enn på grunn av tekniske problemer. I fremtiden kan implantatbehandling forbedres ytterligere med nye kronematerialer, sier Jan Kowar, overtannlege og universitetslektor ved Göteborgs universitet, som er medforfatter av studien.

Implantater og tilheling

Jan Kowar, Institutt for odontologi, Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet. Foto: Elin Lindström

Forskerne påpeker at de eldre implantatsystemene, som har vist seg å fungere godt, dessverre ikke lenger er tilgjengelige på markedet. Dette skyldes den kontinuerlige introduksjonen av nye systemer, som raskt erstatter de eldre, til tross for deres gode langtidsresultater.

Konklusjonen i studien er at implantater som settes inn med gjennomtenkt kirurgisk teknikk og får tilstrekkelig tilhelingstid, har en svært god prognose. Sargon Barkarmo igjen:

– I dag benyttes metoder som fremskynder behandling og tilheling. Også disse metodene må følges opp over tid og evalueres grundig for å sikre like gode langtidsresultater, sier han.

Resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Clinical Implant Dentistry and Related Research.

Kilde: Göteborgs Universitet
×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.