Aktuelt

Arbeidsmiljø

14 oktober 2024

Hvorfor er det viktig med forutsetninger for å utføre sitt arbeid med en tilfredsstillende kvalitet?

God kvalitet på arbeidet som utføres er et av de mest verdifulle målene innen tannhelse. Arbeidet med pasienter kan være stressende, men det kan også gi arbeidsglede og en dyp indre motivasjon når de rette forutsetningene er på plass.

For noen år siden gjennomførte jeg og noen kolleger en intervjustudie. Vi spurte tannleger om hva som var viktigst for arbeidsgleden og følelsen av å ha utført et godt arbeid. Det som viste seg å være helt sentralt, var det odontologiske og relasjonelle håndverket i pasientarbeidet, altså selve kjernen i yrkesutøvelsen.

En av de spurte sa følgende:

”Ja, men det er jo det som er det morsomste. Selvfølgelig. Det morsomste er når man sitter med pasienten i stolen.”

En annen uttrykte det slik om det odontologiske håndverket:

”Det er en glede å se inn i en munn hvor forskjellige tannleger har arbeidet og så kunne gjenkjenne sine egne fyllinger … og nyte den gode kvaliteten på det arbeidet som er utført.”

Andre fremhevet betydningen av relasjonen med pasienten:

”Det kan til og med være den oppmuntrende indre følelsen når det fungerer og du kjenner på gode vibber.” ”Det gir faktisk et kick hver gang du opplever anerkjennelse fra pasientene.”

Å dra hjem fra jobben med god samvittighet

Hanne Berthelsen

Resultatene illustrerte tydelig det moralske engasjementet i arbeidet innen organisasjoner som behandler og pleier mennesker. For å trives med jobben er det viktig å føle at man presterer godt og har god samvittighet. På den måten unngår man skyldfølelser og grublerier om pasientene når man går hjem fra jobben.

I en nylig publisert studie undersøkte vi en annen aspekt, nemlig sammenhengen mellom høy arbeidsbelastning og rollekonflikter på den ene siden, og stress på den andre siden, samt sammenhengen mellom personalets opplevelse av kvaliteten på omsorgen på klinikken og stress. Vi analyserte spørreskjemasvar fra 1012 tannteknikere, tannhygienister og tannleger ved 99 folketannklinikker. Resultatene viste at jo dårligere personalgruppen vurderte kvaliteten på arbeidet, desto høyere stressnivå oppga den enkelte medarbeideren. Sammenhengen var spesielt sterk for tannleger. For tannteknikere så vi dessuten at jo bedre personalgruppen vurderte kvaliteten, desto mindre betydde rollekonflikter for den enkelte tannteknikers stressnivå.

Stress truer selvfølelsen

Teorien om ”Stress as an Offence to the Self” (stress som et angrep på selvbildet) ble utviklet av den sveitsiske professoren i psykologi Norbert Semmer som en forklaring på hvorfor illegitime arbeidsoppgaver kan føre til stress. Resonnementet bak Semmers teori kan imidlertid også brukes til å forstå hvorfor arbeidskvalitet kan ha konsekvenser for både motivasjon og helse. Et grunnleggende antagelse i teorien er at mennesker anstrenger seg for å opprettholde et positivt selvbilde, altså at det er et grunnleggende menneskelig behov å ivareta selvfølelsen. Dette omfatter både personlig selvfølelse og sosial selvfølelse. Dermed blir et angrep på selvfølelsen belastende og kan føre til stress, mens hevet selvfølelse fører til trivsel og velvære.

Gode verdier gir bedre arbeidsmiljø

Når vi overfører resonnementet til tannhelse, innser vi betydningen av arbeidskvaliteten. Både den personlige og den sosiale selvfølelsen styrkes ved at man føler at man gjør noe bra for sine medmennesker. Omvendt gjelder det at arbeidsvilkår som fører til tidspress, reduserer muligheten til å utføre arbeidet på en kvalitetsmessig tilfredsstillende måte i samsvar med egne og andres profesjonelle normer. Samtidig kan tidspress redusere muligheten til å ha felles pauser med sosial interaksjon, støtte og læring. Samlet sett kan dette bety at både det personlige og det sosiale selv blir truet. Dette kan føre til stress, dårlig helse og til slutt, at man søker seg bort fra arbeidsplassen eller yrket. Å forene interne moralske verdier og verdigrunnlag i det daglige arbeidet er derfor viktig for å unngå stress og oppnå et langsiktig, bærekraftig arbeidsliv.

/Hanne Berthelsen, Dosent, Ledelse og organisasjon 2018, Odont. Dr. 2010, Master of Public Health 2003, tannlegeutdanning 1986. Virksom ved CTA – Senter for anvendt arbeidslivsforskning og evaluering.

Les mer

(1) Berthelsen, H., Hjalmers, K., Pejtersen, J. H., & Söderfeldt, B. (2010). Good Work for dentists–a qualitative analysis. Community Dentistry and Oral Epidemiology, 38(2), 159-170.

(2) Karatuna I, Owen M, Westerlund H, Berthelsen H. The Role of Staff-Assessed Care Quality in the Relationship between Job Demands and Stress in Human Service Work: The Example of Dentistry. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2022; 19(19):12795.

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.