Aktuelt

Tannhelsereform

3 december 2024

Utvidet tannhelsereform – Fremskritt eller feilprioritering?

I budsjettavtalen for 2025 har regjeringen og SV blitt enige om å utvide reformen for billigere tannbehandling slik at den også omfatter unge voksne opp til 29 år. Det innebærer at også 25–28-åringer, fra og med våren 2025, vil få 75 prosent rabatt på tannbehandling, på lik linje med de mellom 21 og 24 år.

Kirsti Bergstø (SV)

– Dette er et viktig skritt for å anerkjenne tennene som en del av kroppen og for å styrke folks økonomi. Over en halv million nordmenn har nå fått billigere tannbehandling takket være denne reformen, sier SV-leder Kirsti Bergstø.

SV har vært pådriver for å løfte tannhelsereformen og øke antallet som får støtte til tannbehandling. Ved å inkludere 25–28-åringer, har flere unge voksne fått tilgang til subsidierte tannhelsetjenester.

– Det er et viktig skritt på veien for å likestille tennene med resten av kroppen, og for at det ikke skal være dyrere å gå til tannlegen enn til legen, legger Bergstø til.

Kilde: Altinget, 1. desember 2024.

Kritikk fra fagmiljøet

Forslaget har imidlertid møtt sterk kritikk fra flere hold, spesielt fra Den norske tannlegeforening (NTF).

– Disse gruppene bør ikke prioriteres, sier en tydelig Heming Olsen-Bergem, president i NTF, og peker på de omfattende utfordringene som allerede finnes innen offentlig tannhelse.

Olsen-Bergem fremhever at over 117 000 barn og unge (3–18 år) i dag ikke kalles inn til sine planlagte undersøkelser, samtidig som mange eldre og andre utsatte grupper ikke får den tannbehandlingen de har krav på. Han mener ressursene må styres mot dem som har størst behov:

– Nå må fylkeskommunene prioritere nødvendig tannbehandling for dem som faktisk har et reelt behov. Å utvide støtten basert på alder er symbolpolitikk og populisme. Vi bør ikke gi billigere tannbehandling til friske unge voksne på bekostning av nødvendig behandling for utsatte grupper, understreker han.

Kostnader og gjennomførbarhet stilles spørsmål ved

Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening (NTF)

Budsjettpartnerne anslår at kostnaden for å inkludere 25–28-åringer vil være 420 millioner kroner, eller 105 millioner per årskull. Men beregningene bygger på over 15 år gamle data som ikke er justert for inflasjon, og den faktiske kostnaden antas å være høyere.

– De 105 millionene per årskull er tull. Beløpet er ikke inflasjonsjustert og reflekterer ikke dagens virkelighet, sier Olsen-Bergem.

Han påpeker også, at det mangler midler til å bygge ut den offentlige tannhelsetjenesten. Det vil derfor bli vanskelig å gi gruppen 25–28 år et reelt tilbud uten at det skader behandlingen for andre prioriterte grupper, som psykisk syke, personer med rusproblemer og kronisk syke.

Et langsiktig perspektiv trengs

NTF mener at det trengs et sterkere offentlig-privat samarbeid for å sikre at alle pasienter får tilgang til nødvendig tannbehandling. Fagmiljøet etterlyser at politikerne lytter til ekspertisen og avventer resultatene fra NOU 2024: 18 En universell tannhelsetjeneste, som er ute på høring frem til 15. mars 2025.

– Dersom man skal utvide tannhelsereformene, bør det rettes mot syke mennesker, som for eksempel kreftoverlevere. Vi trenger kunnskapsbaserte beslutninger og realistiske løsninger, avslutter Olsen-Bergem.

Kilde: Tannlegeforeningen, 2. desember 2024.

 

×

Nyhetsbrev

Gjør som mange andre, abonner på vårt nyhetsbrev.